Egil Hovland
Egil Hovland
1924 - 2013
Trond Kverno
Trond Kverno
1945
Felix Mendelssohn Bartholdy
Felix Mendelssohn Bartholdy
1809 - 1847
Antonín Dvořák
Antonín Dvořák
1841 - 1904
Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach
1685 - 1750
Georg Friedrich Händel
Georg Friedrich Händel
1685 - 1759
Johannes Brahms
Johannes Brahms
1833 - 1897
Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven
1770 - 1827

Ad Fontes Logo m undertekst

Konsert Hamar domkirke 12. februar. Jenta uten hender. Eventyr 

bearbeidet fra brødrene Grimm.

 

Eventyret om Jenta og djevelen er basert på brødrene Grimms «Jenta uten hender», med musikk som spenner over fem århundrer, med dramatikk, skjønnhet og humor. Stykket er skrevet for 2 skuespillere, 3 sangere, guttekor og forteller.
 
Kort sammendrag av historien:
En fattig møller fristes til rikdom om han selger det som står bak mølla.
Der står et gammelt epletre, men også hans unge datter. Aner faren at han ofrer sitt barn til djevelen i bytte mot makt i samfunnet og kister fylt med gull?
Djevelen kommer til møllerens gård for å kreve det som rettmessig er hans, men Jenta har opparbeidet seg en indre kraft: Rene tårer fra hennes rene sjel skaper en beskyttende sirkel omkring henne som djevelen ikke kan bryte igjennom.
Rasende truer djevelen med å hente møllerens sjel, om han ikke hugger av datterens hender. Kun slik kan faren redde seg selv!
Djevelen vinner ikke Jenta, hun har grått stumpene rene med tårer; sirkelens beskyttelse består.
Djevelen har brukt sine tre sjanser, men lover å hevne seg på Jenta.
Jenta forlater sin sørgende, undertrykte mor og begir seg ut i verden som tigger.
Vi følger Jenta på vei ned i den dypeste fortvilelse, men også mot lykke og kjærlighet når hun møter Kongen; ektemannen som gir henne hender av sølv.
Men djevelen lurer i skyggene. Mens Kongen er i krig, skaper djevelen en situasjon som gjør at Jenta igjen drives på flukt, med sin nyfødte sønn.
På søken i de mørkeste skogene, ledes Jenta til et hus som kalles Frihetens hus, og der lever hun omgitt av sine skytsengler i tillit til at Kongen aldri svek henne.
Kongen er sjokkert idet han gjennomskuer djevelens spill. Full av mot stormer han av gårde for å finne sin dronning og sønn. Det blir en lang og lidelsesfull vandring.
I den mørkeste skogen finner en nedbrutt Konge endelig veien til Frihetens hus.
Gjennom Jentas tid med skytsenglene, har hendene hennes vokst ut igjen, og hennes konge har lært hva motgang i livet virkelig er.
Snart skal de vende tilbake til slottet. Kjærlighet, tillit og utholdenhet har overvunnet djevelen.
 
Musikken i eventyret:
Sangen spenner fra renessanse til romantikk og benyttes på steder der stemningen i og rundt karakterene utdypes.
Guttekoret har forskjellige roller som Jentas skytsengler, postmenn og bryllupsgjester.
Samtidsmusikk, spilt bak spennende projektor-illustrasjoner, beskriver tiden og driver handlingen frem i samarbeid med fortellerens og skuespillernes dialoger.@
 
Medvirkende:
Jenta: Ingvild Loen
Kongen: Johan Olsson
Djevelen: Øystein Kanestrøm
Mølleren: Jon Vegard Hovdal
Jentas mor/kongemor: Sara Aasen
Bragernes kirkes guttekor, dir. Jørn Fevang
Smertefull (Jentas sønn): Hans Oskar Eidsten Dahl
Komponist: Martin Hirsti-Kvam
Organist: Jon Martin Høie
Pianist: Terje Kvam
Manus, regi og forteller: Marianne Hirsti
 
Se mer på vår facebookside og Youtube.
 

 

 

 

Bach-messe i Fredrikstad domkirke og konsert i Moss kirke 5.mars. Bach-kantatene BWV 22 og 23.  

 

Bach-messe i Fredrikstad domkirke kl. 11.00 med kantatene BWV 22 og 23. Innledende gjennomgang av kantatene ved kunstnerisk leder Terje Kvam kl. 10.15. Bach-konsert med de samme kantatene i Moss kirke kl. 19.00 . Medvirkende: Oslo Barokkorkester under ledelse av Knut Johannessen, domkantor Dan Rene Dahl og dirigent Terje Kvam. I tillegg programmet ble programmet utvidet med satser fra Hans Leo Hassler, Missa octo vocum - messe for åtre stemmer.

 

 

Bach-fest i Tønsberg domkirke 23.- 24. september

I samarbeid med Tunsberg bispedømmeråd og «Klingende kirke» arrangerer Ad Fontes En Bach-fest i Tønsberg domkirke helgen 23.-24. september. Tønsberg Domkor deltar som medarrangør og som medvirkende i den avsluttende Bach-konserten.

PROGRAM:

Lørdag formiddag:
Foredrag ved domkantor emeritus Terje Kvam om «Fremføring av Bach-kantater i vår tid». Foredraget er åpent for alle interesserte, og det blir mulighet for spørsmål og samtale om temaet i etterkant.

Lørdag ettermiddag:
Åpen korprøve med Tønsberg Domkor på Bach-kantate BWV 148: «Bringet dem Herrn Ehre seines Namens». 
Det er anledning til å melde seg på for erfarne korsangere med gode notelesningsferdigheter.

Søndag etter høymessen:
Generalprøve med kor og Oslo barokkorkester, leder Knut Johannessen.

Søndag kveld:
Bach-konsert i Domkirken med Kantate nr. 148, samt utvalgte koralsatser fra forskjellige kantater. Dessuten fremfører alt-solisten Anne Carolyn Schlüter et knippe av Bachs «Geistliche Lieder».

Programmet ved denne konserten vil vise spennvidden i Bachs komposisjoner fra de enkle «Geistliche Lieder» til den monumentale kantaten nr 148: «Bringet dem Herrn Ehre seines Namens» for fullt barokkorkester, kor og solister. 
Dirigent er domkantor em. Terje Kvam som i 33år arbeidet med fremførelser av Bach-kantater i Oslo Domkirke. I forbindelse med disse oppstod begrepet «AD FONTES» - til kildene – som ble selve mottoet for arbeidet i organisasjonen med samme navn: å trenge inn til musikkens kilde.
Dette gjøres på to måter: 1) Vi benytter originalinstrumenter fra barokken for å gjenskape Bachs egen klang-koloritt, 2) Inngående studier av barokkens oppførelsespraksis: Instrumentasjon, besetning, stemming og artikulasjon. Målet: Å la publikum få gjenoppdage friskheten og storheten i Bachs musikk! 
Dette krever medvirkende på høyt profesjonelt nivå:
Oslo Barokkorkester er ledende i Norge mht. arbeid med barokkens originalinstrumenter og fremstår med en sjelden klang-koloritt.
Mezzo-solist Anne-Carolyn Schlüter hører til Europas elite innenfor barokk vokalinterpretasjon.
Tenor-solist Johan Olsson er en ung sanger med sterk forståelse for barokkens uttrykk.
Domkantor Espen Melbø bidrar også med et av Bachs store preludier og fuger.
Kor og orkester fremfører også et knippe koraler fra kantater og Johannes-pasjonen for å vise hvor fantasifullt Bach kunne omforme enkle koralmelodier til fullverdige kunstuttrykk.
Varemerket for Ad Fontes er formidlingen av musikken under konserten: Detaljert gjennomgang av verkene med klingende musikkeksempler fremført av de medvirkende.

 


Copyright © 2025 AdFontes. All Rights Reserved.      Designed by Espen S. Alm.